19/03/2024 12:11

Zrak iz pčelinjih košnica kao lijek: PD Nektar Tuzla od danas zvanično otvorio sezonu inhaliranja u Api komori

Vremenske prilike ove godine nisu pogodne za pčelare i njihove košnice, pa ne samo da je onemogućena proizvodnja meda, već je ugrožen i opstanak pčela zbog nedostatka hrane.

Pčelarsko društvo Nektar Tuzla jedino je na ovim prostorima koje nadomak grada ima dom za druženje i edukacije. Ovo društvo redovno organizuje školu pčelarstva kako za mlade, tako i za one starije. U sklopu svog imanja oni imaju i igraonicu za najmlađe.

• Polovinom septembra, odnosno 17. i 18., organizujemo Sajam pčelarstva „Medena Tuzla“. U okviru tog sajma imamo i analizu kvaliteta meda na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli i senzorsku analizu. Za ovaj sajam i za analizu nam dođe nekoliko stotina uzoraka iz cijelog svijeta, – kazao je za BH reporter Šefik Ćivić predsjednik PD Nektar Tuzla.

U prostor koji se nalazi na Krojčici i pripada PD Nektar Tuzla mogu doći svi građani Tuzle kako bi proveli ugodnih nekoliko sati sa porodicom.

• PD Nektar ima 230 članova. Danas smo zvanično stavili u pogon i Api komoru koju vodi naš Arif Bilalić. Prva posjeta je bila od strane radioamatera iz Tuzle, koji su šetnju prirodom upotpunili sa inhalacijom u Api komori – dodao je Ćivić.

Tokom obilježavanja Svjetskog dana pčela 20. maja u posjeti PD Nektar bili su i mališani iz tuzlanskih obdaništa, koji su u prirodnom okruženju učestvovali u takmičenju za najbolji crtež. Pobjednica je Ajla Bošnjić te je dobila i novčanu nagradu u iznosu od 20 Eura.

Ekipu BH reportera domaćini su srdačno dočekali, proveli kroz svoje prostorije i upoznali sa životom i radom pčela.

Pčelarsko društvo “Nektar” nalazi se na brdu Stojkovac iznad Tuzle, tačnije Krojčica prema Ravnoj Trešnji i svi su dobro došli da nešto nauče i ujedno učine nešto korisno za svoje zdravlje.

Api inhalacijska komora je posebno korisna za respiratorne tegobe, a zrak iz komore koristan je u liječenju, ali i prevenciji mnogih drugih oboljenja.

Ako postoji ijedna korist koju možemo izvući za vrijeme pandemije koja nas je zadesila, to je spoznaja o važnosti liječenja i prevencije iz prirode.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.