Vlada FBiH usvojila privremeno financiranje, isplate i dalje upitne

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Vlada Federacije BiH usvojila je jučer odluku o privremenom financiranju entiteta u prva tri mjeseca 2015., no i pored toga financiranje je neizvjesno jer još uvijek nije konstituiran Dom naroda federalnog Parlamenta koji mora potvrditi ovu odluku.

Iz Vlade su kazali kako je odlukom obuhvaćen iznos od 421,823.778 maraka te kako je pripremljena zbog okolnosti u konstituiranju Parlamenta Federacije BiH, uključujući Dom naroda, te velikog rizika da on neće biti konstituiran do kraja 2014. godine.

Proračun

Podsjetimo kako je Vlada proračun za iduću godinu još prije mjesec dana poslala u Parlament, no zbog još uvijek nekonstituiranih svih tijela on se nije razmatrao i neće do kraja godine.
– Cilj je osiguranje sredstava za nesmetano izvršenje obveza iz osnove unutarnjeg i vanjskog duga, socijalnih davanja, invalidnina i mirovina, kazali su iz Vlade.
Inače, privremeno financiranje obavlja se razmjerno sredstvima utrošenim u istom razdoblju, a najviše do tromjesečnog prosjeka za proteklu fiskalnu godinu. Na ovaj način se financiraju isti programi, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje na dan 31. prosinca protekle godine. Ukoliko proračun ne bude donesen do 31. ožujka, nakon toga neće biti izvršavani rashodi u bilo koju svrhu osim za otplatu duga, sve dok proračun ne bude donesen.
Vlada je na jučer održanoj sjednici prihvatila program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje u 2015. godini, kao i financijski plan ovog zavoda za iduću godinu, te procjenu plana za 2016. i 2017. godinu koji će biti upućen federalnom Parlamentu na usvajanje.

Poljoprivrednici

Donesena je i odluka o otpisu potraživanja Federalne direkcije robnih rezervi prema poljoprivrednim proizvođačima u postupku sufinanciranja jesenje sjetve pšenice, rod 2014. godina, u iznosu od 598.608,95 KM za isporučenu sjemensku pšenicu i mineralno gnojivo poljoprivrednicima u FBiH koji su sudjelovali u programu sufinanciranja jesenje sjetve pšenice u 2013. godini, a koji su pretrpjeli ogromne štete u katastrofalnim poplavama. Federalna Vlada donijela je odluku da iz tekuće rezerve Zavodu za javno zdravstvo FBiH izdvoji 280.000 KM, za prevenciju i kontrolu ebola virusa u Federaciji BiH. Vlada je također donijela odluku o odobravanju izdvajanja sredstava Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u iznosu od 86.321,74 KM, za uvezivanje radnog staža radnicima JP “Park prirode Blidinje” d.o.o. koji su stekli uvjete za mirovinu.

Kadroviranje

Federalna Vlada dala je suglasnost za razrješenje Petra Šunjića, prije isteka mandata, dužnosti člana Nadzornog odbora Hrvatske pošte d.o.o Mostar. Istovremeno, dala je suglasnost da na ovu poziciju privremeno, a na najduže tri mjeseca, bude imenovan Zdenko Šimunović. U isto vrijeme dana je suglasnost da Petar Šunjić bude imenovan za vršitelja dužnosti člana Uprave – izvršnog direktora za poštansku tehnologiju, na razdoblje do šest mjeseci. U Federalno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih i drugih nepogoda, na razdoblje od četiri godine Vlada FBiH je imenovala Nervina Dacića (predsjednik), Stipu Buljana, Jasenka Muharemagića, Dejana Vračića, Samira Serdarevića, Šejlu Fako i Damira Morića. Vlada FBiH dala je suglasnost za razrješenje Suvada Osmanagića s mjesta direktora UNIS­Groupa d.o.o. Ilidža.
Ujedno, suglasnost je dana za imenovanje Normele Džafić za vršiteljicu dužnosti direktorice UNIS-Groupa, na razdoblje od šest mjeseci. Također, Marinko Bošnjak imenovan je za predsjednika, a Elbisa Zagorčić, Senad Makić i Jasminka Mehović za članove Međuresornog povjerenstva sa zadatkom da, uz suglasnost i angažman Željezare Zenica d.o.o. Zenica i Arcelor Mittala Zenica d.o.o. Zenica, u roku od 90 dana pripreme cjelovitu informaciju o spornoj imovini i ponude Vladi FBiH zakonit i provediv prijedlog rješenja.

bhreporter/Dnevni list