Vojnici 5. pješadijske brigade nesebično pomagali ugroženim građanima (FOTO)

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Deveta godišnjica Oružanih snaga BiH danas je svečano obilježena u sjedištu 5. pješadijske brigade OS BiH u Vojnoj bazi Dubrave kod Živinica.

Prisutnim vojnicima i gostima obratio se komandant 5.pješadijske brigade brigadni general Kenan Dautović koji je podsjetio na značaj aktivnosti pripadnika ove brigade u proteklom periodu.

Posebno je izdvojio angažman 5. Pješadijske brigade u vrijeme elementarne nepogode koja je zadesila BiH u maju ove godine, kada su njeni pripadnicii iskazali nesebičnu predanost u pomoći i spašavanju poplavama i klizištima ugroženih stanovnika BiH.

– Tokom operacije “Val” koja je prethodila vježbi “Zajednički napor 14” kao i samoj vježbi, 5. pješadijska brigada OS BiH je angažovala 3.337 vojnih lica i 417 motornih vozila. Na vojnim lokacijama Dubrave, Zenica i Bijeljina oformljena su bila tri prihvatna centra za smještaj civilnih lica koji su evakuisani iz svojih domova i kroz koje je prošlo 4.159 civila – kazao je general Dautović ističući da ova brigada još uvijek pruža smještaj i brine o 32 lica.

General Dautović je podsjetio i na mnoge druge aktivnosti širom BiH u kojima su učestvovali vojnici njegove brigade, kao i na značaj održanih vojnih vježbi u kojima su učestvovali skupa sa pripadnicima EUFOR-a i kadetima Vojske SAD-a.

Svečanost u Kasarni Dubrave okončana je uručenjem priznanja istaknutim vojnicima i starješinama.

Foto: Ahmetb Bajrić Blicko

bhreporter/Dnevni avaz