Zanimljiva atrakcija na Drini: Škola jahanja privlači sve više mladih

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Desetak kilometara od Bijeljine, na Drini, nalazi se ranč „Tanasić“, koji je prije nekoliko godina izgradio Nikola Tanasić.

Sudeći po interesiranju, prije svega mladih i djece, za pohađanje škole jahanja, ranč „Tanasić“ bi u skorije vrijeme mogao prerasti u zanimljivu turističku destinaciju u ovom dijelu BiH.

Kaubojski grad

Nikola Tanasić, vlasnik ranča, kaže da ga je vodila ljubav prema konjima, koja traje još iz djetinjstva.

– Ljudi su zainteresirani za druženje s konjima, jer su konji izuzetno inteligentne i vjerne životinje. Prvog konja sam nabavio u 2004. godini, a sada već imamo ergelu konja na imanju. Na ranču imamo i mini zoološki vrt, tako da nam tokom školske godine dolaze i mališani u posjete, učenici nižih razreda osnovne škole i djeca predškolskog uzrasta – kazao je Tanasić.

Kako je naveo, jedna od njegovih neostvarenih želja je izgradnja replike kaubojskog grada.

Brojne životinje

Osim škole jahanja, najmlađi imaju priliku da ovdje vide afričke nojeve, bijelog američkog nandu noja, malu lanad, zečeve, paunove, golubove, ponija i druge sitne životinje.

Sve do prije godinu dana na imanju je imao i australskog kengura, ali je nečijom nepažnjom, zbog otvorenih dvorišnih kapija, kengur pobjegao u nepoznatom pravcu. Mjesecima je trajala bezuspješna potraga za kengurom po Semberiji.

Dnevni avaz