Dok jednom ne smrkne drugom ne svane: Bogatstvo američkih milijardera poraslo za više od 430 milijardi dolara tokom pandemije

Koronakrizu su obilježili, karantena i zatvaranje većine privrednih društava u zemljama diljem svijeta te, povezano s tim, otkazi i smanjenja plaća. Dok konstantno slušamo da bi ono najgore tek moglo doći, kako za ekonomiju u vidu vala velikog broja otkaza, tako i za zdravstveni sistem s drugim valom pandemije o kojem toliko slušamo, brojke dviju američkih organizacija pokazuju kako su neki tokom dosadašnje krize višestruko profitirali.

Tako se bogatstvo najbogatijih Amerikanaca, njih 600 s Forbesova popisa milijardera tokom dva mjeseca (od 18. marta do 19. maja), povećalo za čak 434 milijarde dolara, pri čemu su najviše profitirali šefovi i poduzetnici povezani s tehnološkim kompanijama. Tokom dvomjesečnog razdoblja lockdowna bogatstvo milijardera u SAD-u tako se povećalo s 2,948 bilijuna dolara na 3,382 bilijuna dolara, a bogatstvo samo pet najbogatijih Amerikanaca u ta dva mjeseca naraslo je za nevjerojatnih 76 milijardi dolara.

NOOB