Alkohol odnosi sve više života: Uradite test i otkrijte da li ste potencijalni ovisnik

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih alkoholom porastao je za 20 posto tokom prve godine pandemije koronavirusa, otkrili su danas podaci vlade Velike Britanije, piše Dejli Mejl.

Šefovi javnog zdravstva Engleske vjeruju da je dugo trajanje zatvaranja uvuklo ljude u alkoholizam i opijanje kod kuće.

Zabrinjavajuće statistike

Podaci pokazuju da je tokom 2020. godine zabilježeno 6.893 smrtna slučaja za koje je kriv alkohol. U 2019. godini taj broj je bio dosta niži sa 5.819 zabilježenih slučajeva.

Najteže je pogođen sjeveroistok, a smrtni slučajevi porasli su za gotovo 80 posto.

Konzumiranje previše alkohola može izazvati oštećenje jetre, kao i rak što za mnoge bude kobno.

Smrtni slučajevi uzrokovani alkohol su u porestu već deceniju, ali skok zabilježen tokom pandemije je kako kažu jako zabrinjavajući.

Vlada se obavezala povećati mogućnosti liječenja i tretmana s 3.3 milijarde funti na raspolaganju za javne zdravstvene službe tokom sljedeće godine.

Dobrotvorne organizacije traže od vlade i zdravstvenih radnika da rade na spriječavanju pojave „epidemije oboljenja jetre“ s obzirom da slijede veliki praznici u Velikoj Britaniji, uključujući Dan slobode u ponedjeljak.

Prodaja alkohola ista kao i prije pandemije

Podaci PHE (Državna agencija za javno zdravstvo Engleske) pokazali su da je broj smrtnih slučajeva od alkohola, uzrokovanih nakupljanjem masnoće na jetri i organima zbog pretjeranog konzumiranja, porastao za 21 posto od 2019. do 2020. godine.

Najveći porast tokom lockdowna zabilježen je na sjeveroistoku, koji je u julu dosegao 23 smrtna slučaja na 100.000 stanovnika.

To je bilo 79,7 posto više od prosjeka u isto vrijeme u 2018. i 2019. godini.

Iako su pubovi, barovi, restorani i klubovi bili zatvoreni nekoliko mjeseci, ukupna količina prodanog alkohola prošle godine slična je onim predpandemijskim.

Broj žena i muškaraca koji konzumiraju alkohol na visoko rizičnom nivou povećala se 50 posto za muškarce i 35 posto za žene. Na najvišem stepenu je bila u martu 2021. godine.

Direktorica PHE, Rosana O’ Konor (Rosanna O’ Connor) rekla je da njihova istraživanja pokazuju da je zatvaranje najviše pogodilo alkoholičare i one s predispozicijama da to postanu, te su počelo konzumirati još više alkohola.

– Oboljenja jetre su trenutno druga vodeća bolest u Velikoj Britaniji i zabilježen je strašno veliki broj smrti kod radnosposobnog godišta, a konačni rezultati pandemije će biti mnogo gori – rekla je O’ Konor za Dejli Mejl.

Bolest masne jetre

Oboljenje jetre uzrokovano alkoholom ili ‘bolest masne jetre’ uzrokuje previše masnoća na stanicama organa. Bolest može uzrokovati ožiljke i nepovratno oštećenje jetre, kao i prelazak u cirozu i zatajenje organa.

Masna jetra uglavnom ne pokazuje znakove i simptome, ali umor, bolovi u trbuhu i povećana jetra ukazuju na ovo oboljenje. Rizik je veći kod osoba koje redovno konzumiraju alkohol.

Ipak, ovo nije nepovratno oštećenje te se preporučuju detoksi od dvije sedmice koji daju značajne rezultate i dovode do normaliziranja.

Uradite test i otkrijte da li konzumirate previše alkohola

Doktori Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) razvili su test od 10 pitanja koji je kako kažu ‘zlatni standard’ za prepoznavanje problema s alkoholom.

Da bi ga završili odgovorite na svako pitanje i zapišite broj od 0-4 koji pripada vašem odgovoru. Na kraju saberite brojeve i pročitajte vaš rezultat.

Test od 10 pitanja


Vaš rezultat:

0-7: Unutar ste razumnog konzumiranja alkohola i imate mali rizik od problema povezanih s alkoholom.

Preko 8: Štetno ili opasno konzumiranje

8-15: Srednja razina rizika. Konzumiranje na vašoj trenutnoj razini dovodi vas u rizik od razvoja problema sa zdravljem i životom općenito, poput posla i odnosa. Razmislite o smanjivanju.

16-19: Veći rizik od komplikacija od alkohola. Samostalna odluka o prestanku konzumiranja na ovoj razini može biti teška, jer je moguće da ste ovisnik. U tom slučaju bi vam možda trebala profesionalna pomoć liječnika opšte prakse i / ili savjetnika.

20 i više: Vjerovatna ovisnost. Vaše konzumiranje već vam stvara probleme, a vi biste itekako mogli biti ovisnik. Svakako biste trebali razmisliti o postupnom zaustavljanju ili barem smanjiti konzumiranje. Trebali biste potražiti stručnu pomoć kako biste utvrdili razinu ovisnosti i najsigurniji način odustajanja od alkohola.

Teška ovisnost možda će trebati medicinsko potpomognuto povlačenje ili detoksikaciju u bolnici ili specijalističkoj klinici. To je zbog vjerojatnosti ozbiljnih simptoma odvikavanja od alkohola u prvih 48 sati kojima je potreban specijalistički tretman.

Dnevni avaz