Boje ljubavi: Otvorena prva samostalna izložba slika autorice Amine Šehić iz Tuzle

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

“BOJE LJUBAVI” naziv je prve samostalne izložbe jedanaestogodišnje umjetnice Amine Šehić iz Tuzle

U Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli danas je otvorena prva samostalna izložba slika mlade, izuzetno talentovane, Amine Šehić iz Tuzle pod nazivom “Boje ljubavi”

Predstavljeno je 30 radova odnosno slika tehnikom ulja na platnu koje su nastale u proteklih godinu dana koliko Amina pohađa školu slikanja pri ‘UG Umjetnička likovna kolonija Vršani’ kod slikara Fikreta Jahića Vršanina.

– Amina Šehić je rođena 30.10.2009. godine u Tuzli. Ima jedanaest godina i završila je peti razred OŠ “Novi Grad” Tuzla. Odličan je učenik i član literarne sekcije svoje škole. Njeni literarni radovi krasili su školske panoe. Učestvovala je na petim međunarodnim književnim susretima “Lejla Avdić” Banovići 2021. godine, gdje je njen literarni rad ušao u uži izbor trinaest najboljih. Amina se bavila i sportom. Može se pohvaliti sa dvije zlatne medalje koje je osvojila kao članica Kluba ritmičke gimnastike “Sloboda” Tuzla. Poseban uspjeh bilježi u mentalnoj aritmetici kao polaznica škole mentalne aritmetike “Malac Genijalac”. Osvojila je četvrto mjesto na takmičenju u Sarajevu na državnom nivou, te 64. mjesto na Međunarodnoj olimpijadi među 645 takmičara u Beogradu. Prošle godine njena slika starog grada Srebrenika osvojila je prvu nagradu u kategoriji od I do IV razreda na likovnom konkursu Turističke zajednice Tuzlanskog kantona. Nakon toga intenzivnije kreće na časove u školu slikanja pri UG Umjetnička likovna kolonija “Vršani” kod slikara Fikreta Jahića Vršanina. Za godinu dana naslikala je 30 slika koje je izložila na ovoj, prvoj samostalnoj izložbi, pod nazivom “Boje ljubavi”.

Amina je na izložbi po drugi puta donirala kosu djeci oboljeloj od raka, a prvi puta je to učinila prije dvije godine.

U okviru izložbe nastupili su i mladi tuzlanski muzičari, polaznici škole gitare pri Centru za kulturu Tuzla.

Izložba slika je bila prodajno-humanitarnog karaktera jer je dio sredstava od prodaje slika donirana “Udruženju Srce za djecu”.

Nakon izložbe upriličeno je prigodno druženje.

Svi prisutni su bili oduševljeni Amininim radovima, a kako je to sve izgledalo pogledajte u našoj galeriji.

Foto: Blicko