CIKBiH: Ponovni lokalni izbori u Srebrenici i Doboju 21. februara

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela odluke prema kojim će se ponovni lokalni izbori u Srebrenici i Doboju održati 21. februara. 

Izbori u ove dvije izborne jedinice ponovo će se provesti na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima. Također, odlučeno je da se prijevremeni izbori za načelnika općine Foča (BiH) održe 11. aprila nakon što je preminuo izabrani načelnik Esed Radeljaš. Isti dan održat će se i prijevremeni izbori na načelnika Općine Travnik.

Predsjednik CIKBiH Željko Bakalar izjavio da se nada kako će Vijeće ministara na vrijeme doznačiti sredstva za održavanje izbora.

Podsjetimo, CIKBiH je 21. januara donijela odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica, te poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj.

Tom prilikom usvojena je i odluka o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Općine Travnik zbog smrti kandidata Mirsada Pece, kojem je potvrđen mandat načelnika. Kandidat SDA, podsjećamo, preminuo je na dan izbora.