Dodik: Mandatar za novi saziv Vlade RS će biti poznat u nedjelju

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će ime mandatara za sastav nove Vlade RS biti poznato u nedjelju, 30. novembra.

Predsjednik RS je napomenuo da će novu skupštinsku većinu, okupljenu oko koalicije SNSD-DNS-SP, činiti više od 44 poslanika.

“Ohrabrujemo i druge da s nama razgovaraju, da formiramo stabilnu skupštinsku većinu, za koju sam potpuno uvjeren da će biti više od 47-48 poslanika za izbor Vlade Republike Srpske”, rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

Dodik je odbacio tvrdnje o političkoj korupciji, odnosno “kupovini” poslanika.

“Pošto nisu uspjeli da nas pobijede, sada žele da nam ‘nakače’ neku aferu”, rekao je Dodik, istakavši da je to apsolutno nekorektno.

Govoreći o ekonomiji, Dodik je najavio da će se naredne godine ići u smanjenje javne potrošnje, reorganizaciju javnih preduzeća s ciljem ostvarivanja profita, privlačenje stranih investitora i osposobljavanje domaćih investitora.

“Također, plate u javnom sektoru bit će zadržane na ovom nivou, kao i redovne penzije”, poručio je Dodik i dodao da će nove vlasti, s obzirom na ukupan odnos Međunarodnog monetarnog fonda i umanjenja tranše, tražiti alternativne izvore finansiranja.

Govoreći o odnosu Republike Srpske i Rusije, Dodik je napomenuo da je riječ o prisnim, prijateljskim vezama u kojima se želi pomoći RS-u, pri čemu “Rusija poštuje Dejtonski sporazum, ne vrši nikakav politički pritisak i nema nikakvu negativnu ulogu”.

“Oni imaju aktivan odnos ovdje sa mnogim projektima. Pripremili smo sporazum vlada Ruske Federacije i Republike Srpske u vezi s izgradnjom gasovoda Južni tok, koji će biti dostavljen Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na odlučivanje i saglasnost i smatrat ćemo to vrhunskim prioritetom našeg posla u zajedničkim institucijama”, poručio je Dodik.

bhreporter/Srna