Fazlić: Po šumama 1.500 migranata, stanovništvo u strahu

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da se po šumama nalazi oko 1.500 migranata, zbog čega je stanovništvo u strahu. On je poručio da nekadašnja fabrika “Bira” u Bihaću nikada više neće biti mjesto za smještaj migranata.

– To je naš uslov da se rješava migrantska kriza, jednom su nas prevarili, više neće – rekao je Fazlić za BHT1.

Grad dao pola miliona KM

Prema njegovim riječima, Grad Bihać je sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u aprilu, početkom epidemije koronavirusa, postigao dogovor da se migranti privremeno smjeste u migrantski kamp “Lipa”, gdje su trebali ostati najduže do septembra.

– Početkom epidemije cilj je bio povući migrante s ulica, a Bihać je učestvovao u finansiranju sa pola miliona KM, te je dao svoje zemljište – rekao je Fazlić.

On je istakao da je do decembra bilo dovoljno vremena da se poprave uslovi u “Lipi”, ocijenivši da je IOM možda namjerno izazvao trenutnu situaciju.

Fazlić je naveo da nisu tačne informacije da u “Lipi” nije bilo vode, te da je grad uspio sprovesti vodu u skladu sa svojim kapacitetima, ali da to nije bilo dovoljno.

On je naglasio da su iz Brisela govorili da će migranti ostati u “Lipi” do septembra, te dodao da su tek sad pokušali da poprave situaciju.

Požar u kampu “Lipa”

– Dali smo sve, a sad kažu da ih primimo u urbani dio grada, to ne dolazi u obzir – zaključio je Fazlić.

Šatorski kamp za migrante “Lipa” kod Bihaća stradao je prije dva dana u požaru, nakon čega su migranti smješteni u njemu ostali pod vedrim nebom.

Vijeće ministara donijelo je početkom sedmice odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”, na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

Do okončanja građevinskih radova u “Lipi” predviđeno je da migranti budu smješteni u “Biri”, čemu se protive vlasti Unsko-sanskog kantona i građani Bihaća.