Gdje će naši ljudi u Austriji dočekati 2015. godinu

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Pred nama je 2015. i, kao i svake godine, u njenim prvim sekundama poželjet ćemo bolje dane. U Lincu, glavnom gradu pokrajine Gornja Austrija, i okolici živi skoro deset hiljada Bosanaca i Hercegovaca. Najveći broj ih je tradicionalno otišao u BiH i Novu godinu će dočekati s rodbinom i prijateljima. Onima koji su ostali, nudi se širok izbor, reklo bi se da za svakoga ima ponešto.

Udruženja građana koja su ovdje aktivna, tradicionalno organiziraju dočeke. Klub “BiH Linc”, s novim rukovodstvom i u renoviranim prostorijama, bit će premali da primi sve zainteresirane. Muzička ekipa, također, stiže iz naše zemlje. Zenički “Status band” poznat je po dobroj svirci pa će se ove godine prvi put predstaviti u Lincu.

Ulaznice za doček u klubu “Džemal Bijedić” u Ensu rasprodane su već početkom decembra. Članstvo ovog kluba ući će u novu godinu uz vatromet i dobru trpezu.

Osim u prostorijama udruženja, na nekoliko mjesta se priprema doček u većim dvoranama. Gradska vijećnica “Neues Rathaus” mjesto je gdje će 300 Bosanaca i Hercegovaca dočekati prelazak iz stare u novu godinu. Uz bogatu ponudu, obećavaju organizatori i raznoliku muzičku podlogu, od valcera do sevdalinke. Za dobru zabavu i pjesmu zaduženi su “Hard bend” iz Banje Luke i pjevač Omerica Zukanović. “Event Palast”, poznata dvorana za proslave u Lincu, nudi, također, mjesto za 300 gostiju i organizatori će ugostiti one koji preferiraju narodni melos. Zvijezda večeri bit će Sinan Sakić, a za pratnju i pokoji ples brinut će se momci iz “Soda benda”. Brojni ugostiteljski objekti u Lincu koji su u vlasništvu naših ljudi, ipak će za najluđu noć zatvoriti svoja vrata.

bhreporter/Dnevni avaz