Hajrudin ef. Džaka mevludom ispraćen u domovinu: “Dvadeset godina sam svakodnevno mislio na Bosnu!”

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Islamska zajednica Bošnjaka Holandije i džemat “Din” iz Ajndhovena mevludom su se oprostili od Hajrudina ef. Džake, koji se vraća u rodno Sarajevo.

Nakon 20 godina boravka u Holandiji, Hajrudin je iskoristio pogodnosti remigracije, uživanja stalne mjesečne naknade za pojedince koji se dobrovoljno trajno vrate u zemlju porijekla. Veliki doprinos Veliki broj Bošnjaka došao je poselamiti se s Hajrudinom i zaželjeti mu sretan put. Rođeni Sarajlija je od dolaska u zemlju tulipana, iako angažiran na drugim poslovima, rado volontirao u Islamskoj zajednici kao imam, hatib i vjeroučitelj, a dao je najveći doprinos za formiranje Fondacije “Selamet”, koja stipendira darovite đake i studente slabijeg imovnog stanja u domovini.

Čini mi se da me nije prošao dan boravka u ovoj zemlji u 20 godina da nisam makar jednom pomislio na Bosnu – ukratko nam je pojasnio odluku o povratku u BiH.

Kaže da mu se u Sarajevu čude zbog takve odluke, ali on nikada nije imao dilemu.

Formiranje džamije

– Pitaju mu zašto, jer, kao, kod nas ništa ne valja i svi bi negdje drugo da mogu. Insan je insan i vazda bi nešto drugo. U tim željama nas i život prođe. Allahova milost je velika jer je između mnogobrojnih blagodati dao insanu i slobodu izbora – veli Sarajlija, koji bi već u četvrtak trebao biti u rodnom gradu, ali ne krije emocije u polasku.

– U ovih 20 holandskih godina postao sam bogatiji za sve vas koje sam upoznao, s kojima sam se sretao i u većoj ili manjoj mjeri družio. Uvijek ću se radovati našem susretu bilo u BiH ili ovdje. Volio bih da moji Bošnjaci u ovoj zemlji čuvaju zajednicu i jačaju je, jer čovjek ne može sam – poručio je, uz nadu da će i Bošnjaci Ajndhovena uspjeti kupiti prostor za džamiju.

Na ispraćaj u Ajndhovenu stigli su imami, predstavnici nekoliko džemata, Hajrudinovi brojni prijatelji s kojima je dvije decenije dobrovoljno radio u IZ Bošnjaka.

Na mom putu do Dženneta jedino je Bosna

– Mislim da je većina zapadnih zemalja dostigla svoj vrh i sada idu polahko nizbrdo. A Bosna? Pa zavisi šta ko traži. Bosna je zemlja koja se još treba i može razvijati na mnogim poljima, a mi smo samo putnici. Na mom putu do Dženneta jedino je Bosna – veli Džaka.

Bhreporter/Avaz