Incko poništio prvi krug izbora za gradonačelnika Mostara, birat će se tajno

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Visoki predstavnik u BiH je, kako saznajemo, a što nam je potvrđeno iz više izvora, poništio prvi krug izbora za gradonačelnika Mostara.

Naime, visoki predstavnik je intervenirao jer je glasanje bilo javno, umjesto, tajno, kako je to predviđeno Statutom Grada.

– Prisiljen sam intervenirati kako bih podsjetio gradske vijećnike da se izbori za gradonačelnika Mostara moraju provesti u skaldu sa Statutom Grada Mostara, a naročito u skladu sa stavom 1 .člana 36.Statuta, kojim se predviđa da su izbori u Gradskom vijeću tajni ukoliko ovim Statutom nije drugačije utvrđeno – navedeno je, između ostalog, u odluci visokog predstavnika.

Podsjetimo, uoči glasanja za kandidate za gradonačelnika prošlog petka, Gradsko vijeće Mostara je, na prijedlog „Koalicije za Mostara“, prihvatilo zaključak da se glasa javno.

Nakon prvog kruga, iz dalje utrke je ispala Irma Baralija , kandidat „Bh.bloka“ sa osvojenih pet glasova, dok su u drugi krug ušli dr. Zlatko Guzin, kandidat Koalicije sa 11 glasova i dr.Mario Kordić, HDZ-ov kandidat koji je imao 14 glasova.

Dnevni avaz