Kakva su pravila za korištenje dronova težine do 25 kilograma

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Pravilnik o dronovima primjenjuje se na dronove čija je maksimalna težina od 249 grama do 25 kilograma, a ne primjenjuje se na dronove koji se koriste za potrebe policije, vojske, carine, službe traganja i spašavanja i drugih sličnih institucija, rečeno pojasnili su iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

Posebna odobrenja za udruženja

Stručni saradnik za operacije zrakoplovstva Nikola Jovanović istakao je da Direkcija izdaje potvrdu o evidenciji drona vlasnicima čije je mjesto prebivališta u BiH ili pravnim licima čije je sjedište registrirano u BiH.

– Pravilnikom o dronovima izvršena je kategorizacija po osnovu težine neposredno prije polijetanja, te vrste operacija koje se izvode dronom – nekomercijalne, komercijalne i radovi iz zraka. Predviđena su i posebna odobrenja za udruženja modelara ili dron klubova da obavljaju aktivnosti unutar klubova – rekao je Jovanović.

Planiran i ispit iz poznavanja propisa za operatore dronova

On je podsjetio da je primjena Pravilnika o uvjetimaza izvođenja letačkim operacijama dronom počela u septembru prošle godine.

Jovanović je naveo da Direkcija planira Pravilnik o dronovima sprovesti u četiri faze – obrada zahtjeva za upis drona u evidenciju i organiziranje semirana u nekoliko gradova BiH kako bi vlasnici i operatori dronova bili informirani o navedenom dokumentu.

Zaštita osoba na zemlji

– Planirano je i provođenje ispita iz poznavanja propisa za operatore dronova, te izdavanje operativnih odobrenja za operatore dronova koji se deklarišu da izvode radove iz vazduha – pojasnio je Jovanović.

On je naveo da su Pravilnikom definirana horizontalna rastojanja, kao i vertikalna ograničenja, s ciljem zaštite osoba na zemlji, imovine, privatnosti, kao i ostalih učesnika u zračnom prostoru.

Dnevni avaz