KO SDP BiH Tuzla: Za Vujovića i Krešića Ustav je samo mrtvo slovo na papiru

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Kantonalna organizacija SDP BIH Tuzla već je upozorila javnost o zloupotrebi instituta pozivanja na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa od strane predsjedavajućeg Skupštine TK Žarka Vujovića (SD) i dopredsjedavajućeg Borisa Krešića (DF) koji mu se pridružio, isključivo zbog zaštite vitalnih fotelja unutar vlasti koja je izgubila većinu u skupštini.

– Pomenuti dvojac ne samo da je zloupotrijebio odredbe Ustava TK, nego je grubo i svjesno prekršio ustavne odredbe. Naime, po članu 26.b stav (1) Ustava Tuzlanskog kantona, potpredsjednik i predsjednik Skupštine TK nisu mogli pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa jer je ovom odredbom Ustava propisano da predsjednik i potpredsjednik Skupštine ovo pitanje mogu pokrenuti samo na zakon.

Da razjasnimo, nova skupštinska većina je na zadnjoj sjednici predložila odluke o razrješenju rukovodstva Skupštine i Premijera Tuzlanskog kantona. Iako su pokretači zaštite vitalnog interesa Vujović i Krešić morali znati da se u ovom slučaju ne radi o zakonu nego o odluci, isti su se dosjetili da izbjegnu primjenu odredbe Ustava TK kao najvišeg pravnog akta u Tuzlanskom kantonu te primjene odredbu Poslovnika o radu Skupštine Tuzlanskog kantona, koji su na silu i suprotno ustavu izmijenili u novembru prošle godine. Pomenute izmjene poslovnika su još jedan u nizu primjera grubog kršenja Ustava Federacije BiH i Tuzlanskog kantona – saopćeno je iz KO SDP BiH Tuzla.

Kantonalna organizacija SDP BIH Tuzla upozorava javnost i institucije pravne države “da je vlast u Tuzlanskom kantonu duboko zagazila u put koji vodi u pravnu anarhiju što može dovesti do nesagledivih posljedica po građane i ustavnopravni poredak Tuzlanskog kantona”.

– Šta na kraju očekivati od onih koji su na neustavan način izabrani u rukovodstvo skupštine, onih koji ne provode odluke Ustavnog suda Federacije BiH, onih koji zloupotrebljavaju i krše Ustav TK i onih kojima je ustav samo mrtvo slovo na papiru a poslovnik svetinja? – navedeno je u saopćenju.