Napravljen robot koji ide po okeanu i sakuplja smeće

Zaštita životne sredine je uvijek aktuelna tema, jer zagađenost, kao sve prisutniji problem modernog doba, ne samo što ostavlja posljedice na prirodu, već veoma štetno djeluje i na zdravlje ljudi.

Poseban problem je otpad koji završava u morima i okeanima i tako uništava floru i faunu. Opće je poznato da se velika količina mikroplastike taloži na morskom dnu.

Najnovija računica otkriva da u okeane svake godine, uglavnom preko rijeka, uđe od četiri do 12 miliona tona plastičnog otpada.

U pomoć ovih dana stiže i vještačka inteligencija.

Tako bi nova generacija robota “Jellyfishbot” mogla ovaj problem da ublaži, budući da se „hrani“ upravo otpadnim materijama.

Roboti su nastali u kompaniji IADYS, a dizajnirani su tako da uklanjaju otpad iz vode. Već se testiraju u petnaest francuskih luka, uskoro stižu i u druge djelove Evrope, a potom i u Aziju.

“Jellyfishbot” može da pluta, a veliki je koliko i prosječan putnički kofer. Otpad sakuplja uz pomoć velike mreže, a može da se uvlači i u uzane prolaze i prostor između brodova.

Otpad se najviše zadržava u brodskim pristaništima, pa su ovakvi „vodeni usisivači“ dragocjeni u čišćenju takvih prostora.

Na taj način se sprečava da se štetne materije šire dalje, što je važna mjera u zaštiti mora i okeana, u kojima godišnje završe velike količine plastike i drugih materijala koji u vodama ostaju godinama, čak i vijekovima.

Dnevni avaz