Novi vještački mozak se razvija poput ljudskog

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Naučnici su u laboratoriji proizveli vještački mozak koji se razvija poput ljudskog, što bi moglo da omogući bolji uvid u oboljenja poput Alchajmerove bolesti ili šizofrenije.

Američki naučnici u Los Anđelesu sproveli su široku genetsku analizu takozvanih organoida kojima je omogućeno da se razvijaju i rastu u laboratorijskim uslovima i do 20 mjeseci.

Ono što su naučnici otkrili jeste da vještački mozak raste u fazama koje se podudaraju sa razvojem mozga kod beba.

Razvijanje organioida

Istraživanje sugeriše da se organoidi vještačkog mozga mogu razviti dalje od fetalnog stadijuma, što je suprotno onome što se do sada vjerovalo.

S obzirom na to otkriće, organoidi možda mogu sazreti do te mjere da ih naučnici počnu koristiti za istraživanje bolesti mozga odraslih osoba, poput demencije.

Organoidi su stvoreni pomoću takozvanih indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija, iz kojih se mogu razviti mnogi drugi tipovi ćelija.

Koristili ćelije kože i krvi

Matične ćelije koje su naučnici koristili dobijene su iz ćelija kože i krvi, a reprogramirane su da se vrate u embrionsko stanje, prenosi “Zimo portal”.

Kad se ćelije izlože odgovarajućim hemikalijama i uslovima, one se razvijaju u ćelije mozga i samoorganizuju kako bi proizvele trodimenzionalne strukture koje su vjerna replika određenih aspekata razvoja pravog ljudskog mozga.

Naučnici već koriste organoide ljudskog mozga za proučavanje neuroloških neurorazvojnih poremećaja, uključujući autizam, epilepsiju i šizofreniju, prenose naučni portali.

Dnevni avaz