Obilježena 30. godišnjica ubistva Bošnjaka iz Grbavaca kod Zvornika

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

A. Hadžić

Navršilo se 30 godina od etničkog čišćenja i ubistva sela Grbavci kod Zvornika, u kome je 21. i 22. maja 1992. godine zarobljeno i ubijeno 62 mještanina, a do 1995. godine njih još 31.

Zarobljavanje i ubistva izvršili su pripadnici JNA i paravojnih jedinica, uz pomoć komšija srpske nacionalnosti, a za to do danas niko nije odgovarao pred domaćim pravosuđem.

“Tog 21. maja zarobljen je i ubijen i moj otac. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u grobnici Ramin grob, kao i posmrtni ostaci znatnog broja mještana Grbavaca ubijenih tih dana.

Nažalost niko od odgovornih za ova ubistva nije do sada odgovarao. Svjedoci su, izgleda uzalud davali izjave nekakvim istražiteljima, ali niko niti je hapšen niti suđen za ovaj zločin.

Sve je više svjedoka ovog zločina koji nisu među živima,

Uz svjedoke umiru i neki od izvršilaca zločina.

Ne mogu kazati da sam, kao građanin ove zemlje, izgubio vjeru u pravdu, ali  isto tako mogu posvjedočiti da 30 godina nakon izvršenja ovog zločina te pravde nema.

Apsurdno je da su mene saslušavali inspektori SIPA-e za to što je, navodno, sa prostora Sapne, neko ispalio projektil koji je, eto,  uništio nečiju štalu u okolini Zvornika, ali niko od tih inspektora nije našao za shodno da me upita ko mi je zarobio i ubio oca”, kazao nam je Muhamed Berbić, jedan od mještana Grbavaca  čiji su otac i mnogi rođaci i komšije, 21. maja 1992. godine zarobljeni u selu Grbavci, a potom ubijeni.

Članovi porodica ubijenih Bošnjaka iz Grbavaca su danas, posjetom spomen obilježju na kome se nalaze uklesana imena ubijenih, obilježili ovu tužnu godišnjicu, ne krijući da gube nadu da će pravda stići ubice njihovih sinova, muževa, braće i sestara, od kojih jedan broj njih još uvijek, bez straha, živi na prostoru Zvornika.

Politički.ba