Kada nam je potreban stabilan izvor vitamina C iz prirode, redovno posežemo za narandžama.
Ovaj citrusni plod uistinu je dobar izvor tog vitamina (53 miligrama u 100 grama) što osnažuje imunitet tijela i pomaže nam boriti se protiv sezonskih prehlada. No, u prirodi ima sličnih namirnica koji nude i više od toga. Otkrijte ih!
1. Crvena i žuta paprika
Trebate li ‘fiks’ vitamina C posegnite za paprikama. Stotinu grama crvenih i žutih paprika krije 190 miligrama vitamina C, što je gotovo dvostruko više od količine istog vitamina u zelenoj paprici, i četiri puta više od narandže.
2. Brokula
Trebate dodatnih poticaja za uživanje u ovom zelenom povrću? U 100 grama nasjeckane brokule nalazi se oko 90 miligrama vitamina C, piše Dnevnik.hr.
3. Kelj
Svježi listovi kelja pravi su izvori zdravlja. U 100 grama ovoga povrća krije se otprilike 120 miligrama vitamina C, ali i značajne količine vitamina A i K, kao i dosta fitonutrijenata, te vlakana.
4. Guava
Nevjerovatnih 218 miligrama vitamina C nalazi se u 100 grama tropskog voća guave. Preporučuje se guavu konzumirati u svježem obliku jer pripravci poput sokova u sebi nemaju jednaku vitaminsku vrijednost kao svježi plod.
5. Kivi
Zeleno ‘dlakavo’ voće svakako uključite u svoju prehrambenu rutinu, jer stotinu grama krije oko 90 miligrama vitamina C.
6. Cvjetača
Ne zaboravite niti na cvjetaču! Ovo prilagodljivo povrće koje možete jesti sirovo, ali i u nizu različitih jela, ima otprilike 70 miligrama vitamina C u stotinu grama.
7. Papaja
U stotinu grama papaje naći ćete oko 60 miligrama vitamina C. Ova egzotična voćka odličan je izvor prehrambrenih vlakana, vitamina A i folata.
Bhreporter.ba/avaz