Podrška učenika Medicinske škole na mirnom protestu Srebreničanki u Tuzli

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Da majke Srebrenice nisu same u borbi za istinu i pravdu danas su pokazali učenici i profesori  Srednje medicinske škole u Tuzli. Ovog  tmurnog 11-tog dana u mjesecu stali  su rame uz rame s majkama Srebrenice i suosjećali  njihovu bol.   Učestvovali su u mirnoj protestnoj šetnji koja podsjeća na genocid u Srebrenici  11.jula 1995.godine.

-Ovo je najmanje što možemo učiniti. Svake godine učenike prvih razreda naše škole vodimo u Memorijalni centar Potočari i oni o tome uče. Nastojat ćemo da se to nastavi jer je to naša obaveza – rekla je profesorica  Lejla Kusturica Divjak.

Majke Srebrenice istakle su da tragaju za još hiljadu posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana.  Nura Begović, predsjednica  udruženja „Majke Srebrenice“ istaknula je da bi ove godine dženaza u Potočarima trebala biti klanjana za najmanje 12 osoba, za koje su članovi porodice do sada dali saglasnost.

-U komemorativnom centru imamo  stotinu nekompletnih posmrtnih ostataka, koji  čekaju da neko donira uzork DNK za identifikaciju, rekla je Nura Begović I još jednom zamolila preživjele članove ubijenih Srebreničana da daju DNK uzorak kako bi se mogao odvijati proces identifikacije I ukopa.

Osim učenika I profesora Srednje medicinske škole, podršku majkama danas su dale I članice Asocijacije žena Medžlisa IZ Brčko. (Bhreporter.ba)