Raspada li se SDP Tuzla? Zabrinuti članovi pišu pisma.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

“Da li je Kantonalni odbor SDP-a Tuzlanskog kantona postao DJL-Društvo jednog lica?!”, naslov je pisma koji su medijima, predsjedniku i Predsjedništvu kantonalne organizacije  poslali “zabrinuti članovi” SDP-a Tuzlanskog kantona.

U nastavku prenosimo pismo.

-Poštovani mediji, članovi i simpatizeri socijaldemokratske partije u Tuzlanskom kantonu, zaista nam je žao što na ovaj način moramo da pišemo predsjedniku i Predsjedništvu kantonalne organizacije, ali izgleda da je to jedini način da im uputimo poruke nezadovoljstva zbog načina na koji trenutno vode kantonalnu organizaciju.

Put kojim trenutno ide najjača kantonalna organizacija SDP-a u državi je, sigurno, put u propast. Nažalost, kantonalna organizacija se pretvorila u društvo jednog, ili, hajde da kažemo, društvo dva-tri lica, koja su umislila da su veća od kantonalne organizacije i partije u cijelosti. O čemu se zapravo radi?!

Sve je počelo kampanjom za opće izbore 2018. godine i već tada se vidjelo da predsjednik Enver Bijedić i dva kandidata s liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona vode, isključivo, svoju privatnu kampanju, te dolaskom na skupove po općinskim organizacijama “volonteri“ Envera Bijedića, a koji su se “začešljali“ sada da budu ministri, savjetnici i ko zna šta već, su dijelili vizitke s likom i natpisom ova tri kandidata.

Zamislite, predsjednik samoprozvane najjače organizacije u državi kampanju mora voditi na način da pravi mini vizitkarte, a koje rade kandidati koje rijetko ko poznaje u tim sredinama. Već tada se vidjelo da će Tokić i Vujović sigurno ući u Skupštinu Tuzlanskog kantona, jer su bili dobro “pogurani“ predsjednikom Bijedićem i svim resursima KO SDP-a BiH Tuzla.

Nažalost, nakon izbora se pokazalo da osobe koje vode kantonalnu organizaciju nemaju jasan cilj i pravac. Tako se, primjera radi, dešavalo da istog dana ujutro pojedini članovi KO SDP-a BiH Tuzla dogovore s Kukom i PDA vlast, a već istog dana uvečer dogovore sa živiničkim hodžom hihom.

U isto vrijeme dok oni to dogovaraju, vodila se snažna antikampanja protiv aktuelnog predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, jer ko fol nam centrala i Sarajevo ne dozvoljavaju ulazak u vlast na nivou TK.

Nikada, jasno i glasno, predsjednik Bijedić nije rekao da nam je na jednoj od sjednica Glavnog odbora bilo dozvoljeno koalirati sa SDA, ali da su to on i njegova “srčana“ ekipa snažno odbili. Već na idućoj sjednici tražili su da im se dozvoli ulazak u vlast sa SDA.

Zamjenom teza, u Tuzlanskom kantonu se “napumpala“ atmosfera da nam Sarajevo ne da u vlast, pri tome ne govoreći članovima SDP-a u Tuzlanskom kantonu da nam Glavni odbor SDP-a (među kojima je mnogo članova iz drugih kantona) ne dozvoljava ulazak u vlast sa SDA, dok vlast sa PDA nam niko ne brani.

Većina članova kantonalne organizacije je, sigurni smo, za ulazak u vlast sa PDA i SBB-om, s obzirom na to da trenutno ne postoji volja u SDP-u BiH da se ide u vlast sa SDA po vertikali. Također, jedan od glavnih argumenata “srčane“ ekipe Envera Bijedića koja se bori za vlast sa SDA u Tuzlanskom kantonu je bilo to da se u Sarajevu ne poštuje mišljenje najjače kantonalne organizacije.

OK, ali kako se onda ne poštuje unutar kantonalne organizacije mišljenje najjače gradske/općinske organizacije na Tuzlanskom kantonu?!

I tako je kantonalna organizacija koja je nekad ranije bila najdemokratičnija u državi, organizacija koja je uvažavala tuđa mišljenja, bez obzira da li se rukovodstvo s tim slagalo ili ne, postala društvo jednog, dva ili tri lica, a u kojem se na važnosti daje samo „odabranima“ i onima koji su za vlast sa SDA. Svi oni koji su protiv ove koalicije, jednostavno su šikanirani, odbačeni, “stavljaju se u ćoše“ i njihov stav i mišljenje se ne pikaju.

Zbog svega toga, postoji velika mogućnost i da se Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona pocijepa te postane nejedinstven. Jer, ko će objasniti građanima Tuzlanskog kantona da su 2/10 poslanika stavili svoj potpis na neki zahtjev koji je pripremala SDA?!

Kako objasniti članovima i simpatizerima SDP-a u Tuzlanskom kantonu da ćemo zbog „Gradačačkog lobija“ za vlast sa SDA, ipak ostati opozicija u kantonu gdje smo ostvarili pobjedu na općim izborima.

Kako objasniti članovima kantonalne organizacije da i šest mjeseci nakon izbora Kantonalni odbor SDP-a BiH Tuzla još na dnevni red nije stavio analizu općih izbora 2018. godine?! Kako objasniti članovima kantonalne organizacije da još nije predočen finansijski izvještaj, pa da članovi KO SDP-a BiH Tuzla vide kako i gdje su trošeni novci za predizbornu kampanju?!

Izgleda da je mnogima bitnije da kupe nove Ray-Ban naočale, stave torbicu preko markirane košulje i postanu ministri ispred SOCIJALDEMOKRATSKE partije. E, pa, neće da može, DRUGOVI! (Bhreporter.ba)