Sud BiH raspisao potjernicu za Đukićem

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je potjernicu za Novakom Đukićem koji je osuđen za masakr na Tuzlanskoj kapiji, potvrđeno je Al Jazeeri.

Đukić je osuđen da je kao komandant Taktičke grupe ”Ozren” Vojske Republike Srpske 25. maja 1995. naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle.

Tada je u centru grada zvanom Kapija ubijena 71 osoba. Prosječna dob ubijenih i ranjenih na Tuzlanskoj kapiji bila je 23 godine, a najmlađa žrtva imala je tri godine. Đukić je osuđen na 25 godina zatvora 2010. godine, ali je Ustavni sud poništio takvu odluku.

Naime, kako je Evropski sud za ljudska prava prošle godine odlučio da je Sud BiH u procesima za ratne zločine primjenjivao pogrešan zakon, svi osuđeni su pušteni na slobodu, uključujući i Đukića.

U junu ove godine, Vijeće Apelacionog odjeljenja Odsjeka za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Đukića na kaznu zatvora od 20 godina za zločin protiv civilnog stanovništva.

Međutim, nekoliko dana prije izricanja ove presude, Đukić odlazi u Beograd – na liječenje. Osuđeni Đukić ima i državljanstvo Srbije. Novak Đukić nije jedini kojeg je Sud BiH pustio na slobodu posljednjih mjeseci, a nakon presude Evropskog suda za ljudska prava do donošenja nove presude.

Mnogi od puštenih su osuđeni za najteže ratne zločine.

Bhreporter/Avaz