Tuzlanski kanton ostvario suficit od 21 milion KM

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

U prethodnoj godini Tuzlanski kanton ostvario suficit u iznosu od skoro 21 milion KM. Tuzlanski kanton je 2018. godinu ostvario sa pozitivnim finansijskim rezultatom u iznosu od 20.733.935 KM, navodi se u danas usvojenom Finansijskom izvještaju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2018. godinu.

Osim činjenice da je u protekloj godini zabilježeno određeno povećanje prihoda u Budžet, bitno je
istaknuti da je Vlada tokom godine pokazala i izuzetnu finansijsku disciplinu i štedljivost, te je oko
12,5 miliona KM, od ukupno skoro 21 milion, rezultat ušteda koje su ostvarene na rashodovnoj strani
Budžeta.

Ovim finansijskim rezultatom akumulirani budžetski deficit Tuzlanskog kantona sa 31. decembrom 2018.godine sveden na oko 25 miliona KM.

Vlada je danas donijela Godišnji Program rada Vlade Tuzlanskog kantona za 2019. godinu.  Tim planom za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji ove godine je planirano 4,1 miliona KM, što je za oko 300.000 KM više nego što je to bio slučaj prošle godine.

Za oblast boračko invalidske zaštite također su povećana planirana sredstava i to za 450.000 KM u odnosu na plan iz 2018. U oblasti zdravstva planirano je 700.000 KM za sufinansiranje nabavke medicinske opreme na UKC-u Tuzla, te 50.000 KM za učešće u izgradnji Roditeljske kuće.

Za implementaciju Strategije za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje planirana su
sredstva u iznosu od 542.500 KM. Ovo je nova budžetska pozicija, otvorena u skladu sa Strategijom, a
planirana sredstva su namijenjena za nabavku didaktičkog materijala i opremanje škola specifičnom
didaktičkom opremom, za eliminisanje prostornih prepreka u vrtićima i prilagođavanje prostora djeci
sa poteškoćama u razvoju.

Također, za kapitalne investicije na Međunarodnom aerodromu Tuzla planirano je 330.000 KM.

U okviru pozicije kulture i sporta planirana je kvalitetnija podrška. Za manifestacije kulture i program podrške mladim osobama planirano je po 120.000 KM, što je za po 20% više u odnosu na planove 2018. godine. Za program
podrške sportu planirano je 655.000 KM, što je povećanje od 105.000 KM u odnosu na 2018.

Kako bi se omogućilo zapošljavanje 15 asistenata ili viših asistenata na period od 12 mjeseci, na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost JU Univerzitet u Tuzli zapotpisivanje Sporazuma o međusobnoj saradnji u realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja u javnim univerzitetima/sveučilištima u Federaciji BiH.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i odluke o visini osnovice za obračun plaća za februar 2019. godine i naknadi za ishranu zaposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave u Tuzlanskom kantonu. Osnovica je nepromijenjena i iznosi 404 KM, a naknada za ishranu 9 KM po izrađenom danu, izuzev za pripadnike Jedinice za podršku MUP-a Tuzlanskog kantona i Policijskih službenika jedinice policije za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira za koje je navedena naknada utvrđena posebnom odlukom. (Bhreporter.ba)

_____________________________