U Njemačkoj počela sa radom još jedna dopunska škola BiH

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Nakon višemjesečnih aktivnosti Saveza dopunskih škola BiH, danas je počela sa radom dopunska škola BiH u Plohingenu u koju je do sada upisano više od 20 djevojčica i dječaka uzrasta od prvog do osmog razreda. Dopunska nastava na bosanskom jeziku izvodit će se svakog petka, od 14:30 do 16:30 sati, u prostorijama Realschule, Marquardtstraße 33, u Plochingenu, po planu i programu dopunske nastave za djecu u inostranstvu Ministarstva civilnih poslova. Sa djecom će ratiti profesorica razredne nastave Dalila Curić.

Povodom početka izvođenja nastave danas je u Plochingenu održana svečanost koju su pripremili bh aktivisti, a kojoj su prisustvovali djeca, roditelji i gosti. Osim predstavnika Saveza dopunskih škola BiH i Svjetskog saveza dijaspore BiH gost učenika i roditelja bio je i novi generalni konzul BiH u Štutgartu Zvonko Mišković.

O značaju očuvanja maternjeg jezika građana BiH u svijetu i projektu dopunskih škola govorio je predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović. “Svake godine nas je više u dijaspori, a ja se danas manje bojim da ćemo se pogubiti u tuđem svijetu. Svako novo odjeljenje dopunske škole je naš novi bedem protiv asimilacije i jača veza sa domovinom.

Djeci koja će pohađati dopunsku nastavu na bosanskom jeziku želim da izrastu u dobre i uspješne ljude kojima ćemo se ponositi i mi i naša domovina”, istakao je Halilović. – Upoznat sam sa problemima dopunskog obrazovanja djece građana BiH u dijaspori i fantastičnim rezultatima koje na tom polju postižu bh aktivisti u Njemačkoj, na čelu sa gospodinom Halilovićem.

Ovakve aktivnosti su od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Tokom svog mandata generalnog konzula učinit ću sve što je u mojoj nadležnosti da pomognem ovu oblast i apelujem na vlasti u BiH da je što bolje regulišu.

Profesorici Curić i vama učenicima želim puno uspjeha u radu – istakao je u svom pozdravnom govoru generalni konzul Mišković, proglašavajući školu otvorenom. Uslijedilo je polusatno druženje učenika, roditelja i gostiju, a onda je profesorica Dalila Curić održala prve časove.

 

bhreporter/avaz