01/05/2024 23:31

Apel čovječanstvu: Katastrofa je blizu!

Nakon što se sat Doomsday, koji simbolično predviđa kraj svijeta, pomaknuo za čak dvije minute naprijed te sada prikazuje tri minute do dvanaest, skupina čikaških naučnika koja stoji iza njega objasnila je trenutnu svjetsku situaciju.

Kao što se i pretpostavljalo, glavni globalni problemi su klimatske promjene i nuklearno oružje koji su neosporna prijetnja cijelom čovječanstvu, prenosi The Independent.

“Svjetski lideri su zakazali po pitanju očuvanja čovječanstva od potencijalnih katastrofa. Ove pogreške utječu na svakog čovjeka “, objasnila je Kennette Benedict u ime udruženja znanstvenika The Bulletin of the Atomic Scientists koje se bavi atomskom energijom.

Iako je sat samo simboličan pokazatelj globalne situacije, iza njega stoji 17 naučnika nobelovaca koji su ga osmislili 1947. godine, nakon Drugog svjetskog rata i bacanja atomskih bombi na Hiroshimu i Nagasaki. Kazaljke su tada bila postavljene na sedam minuta do dvanaest.

“Klimatske promjene će naštetiti milionima ljudi, i utjecat će na katastrofične promjene u ekološkim sistemima. Svi smo ugroženi”, kazao je Richard Somerville.

Naučnica Sharon Squassoni kazala je kako “od završetka Hladnog rata vlada svojevrsni optimizam kada je u pitanju kontroliranje nuklearnog oružja, no optimizam je posljednjih nekoliko godinama opravdano splasnuo”.

bhreporter/fokus

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.