Vujović: U Tuzli se provodi državni udar!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Piše:  Almasa Hadžić

Foto: Ahmet Bajrić – Blicko

Vlada Tuzlanskog kantona sa SDA na čelu jutros je smijenjena odlukom novoformirane većine  koju čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka.

Tako nam je kazao Dževad Hadžić,  šef poslaničkog Kluba SDP-a, a da li je smjena zaista stvarana o tome će, vjerovatno, posljednju riječ dati institucije države BiH.

„Održali smo 35. sjednicu hitnog karaktera, zakazanu u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine TK, kojom je predsjedavala potpredsjednica Skupštine Lejla Vuković.

Na sjednici smo, najprije,  smjenili rukovodstvo Skupštine i umjesto dosadašnjeg imenovali novo rukovodstvo, a potom smo smjenili i Vladu na čelu sa Denijelom Tulumovićem.

Mi smo danas  usvojili finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, a na sjednici zakazanoj za utorak  donijet ćemo i budžet“, kazao je Hadžić za politicki.ba.

Glasovima  18 poslanika SDP, PDA, SBB i Naše stranke za predsjednika Skupštine, umjesto dosadašnjeg Žarka Vujovića, imenovan  je Slađan Ilić , dok je umjesto Borisa Krešića potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda, imenovana Vedrana Petrović. Potpredsjednica iz reda bošnjačkog naroda ostala je Lejla Vuković.

Koliko su odluke koje je danas donijelo 18 poslanika SDP, PDA, SBB i Naše stranke u  Skupštini TK zakonski validne, zasad niko ne može objasniti.

Dok se u zgradi Skupštine na Brčanskoj Malti održavala sjednica novoformirane većine sa SDP-om i PDA na čelu, u Plavoj sali BKC-a gdje se tradicionalno održavaju sjednice Skupštine,  poslanici dosadašnje većine na čelu sa SDA također su  održali zakazanu sjednicu.

Naime, zbog pokretanja pitanja vitalnog nacionalnog interesa Srba i Hrvata koje su Ustavnom sudu FBiH, na prošloj  hitnoj sjednici Skupštine uputili predsjednik i potpredsjednik Skupštine Žarko Vujović  i Boris Krešić, smjena dosadašnje većine, odgođena je do donošenja odluke Ustavnog suda F BiH, kako je to i zakonom propisano.

Za Žarka Vujovića predsjednika Skupštine TK, ovo što je jutros uradila „grupa poslanika s SDP na čelu“, a da nije imala  odluku Ustavnog suda FBiH, je „klasičan napad na ustavni poredak države“.

„Slobodno napišite, ovo što su uradili SDP, PDA, SBB i Naša stranka je  državni udar.

Sjednica Skupštine je bila zakazana u 10 sati, otvorena, njih nije bilo. Ta grupa je u međuvremeno  održala sjednicu u zgradi Skupštine koju je po njihovom ovlaštenju zakazala moja potpredsjednica Lejla Vuković iz SBB-a. Ovo je po članu 149. Krivičnog zakona napad na ustavni poredak BiH.

Pozvao sam tužilaštvo i druge državne organe  da zaštite kako Vladu TK tako i Skupštinu i poslanike, da se zaštiti pečat. Smjena koju su, navodno, uradili,  mimo da je Ustavni sud donio svoju odluku, ponavljam, napad je na ustavni poredak.

Ovdje treba reagirati OHR i visoki predstavnik jer ovo je kršenje odredbi koje  su oni potpisali, oni su  čuvari  ustavnog poretka BiH“, kazao je za politicki.ba Vujović.

Koja vlast je  u Tuzlanskom kantonu legalna, a koja nelegalna, trenutno  nema ni ljudskog ni zakonskog objašnjenja. Ko će koga izgoniti iz kancelarija i kabineta, to ćemo vidjeti narednih dana, pod uslovom da se predhodno u sve ne umješaju nadležni državni organi.

Zašto je Tuzlanski kanton doveden u stanje da se ne zna  ko njime vlada, nije teško proniknuti.

Naime, poslanici i većine i manjine, u znatnom broju slučajeva dugogodišnji su zaposlenici svojih partija, tačnije  predstavnici poznate kafanske i tender politike koja godinama razara ne samo TK već cijelu BiH.

Mnogi od njih i po 20 godina žive od  skupštinskih plata i paušala, te njihova  otimačina za pozicije u vlasti nije nimalo slučajna.

Politički.ba